Share on Facebook
Share on Twitter
email
  • facebook
  • twitter
  • email

Kopper (Cu)

Dagsbehov: 0,7 mg/dag. Barn 2-5 år 0,4 mg, barn 6-9 år 0,5 mg og 10-13 år 0,7. Optimalt: 0,9 mg/dag. Økt behov: Ved graviditet trengs 0,15 mg mer pr dag i de siste 3 månedene før fødselen, og ved amming 0,3 mg pr dag ekstra. Ekstra tilskudd er neppe nødvendig, da det reguleres ved at kroppen skiller ut mindre kopper..  
            
Kopper inngår i enzymer som fremmer kjemiske reaksjoner som involverer oksygen. Kopper er et tungmetall som kan ha to valenser (oksidasjonstrinn) og er nyttig i oksidasjon- ogreduksjonsprosesser i cellene. Kopper inngår i cellenes energiomsetning, dannelse av bindevev og kroppens forsvar mot frie radikaler. Kopper er også viktig for mineralisering av skjelettet, dannelsen av pigment i huden, regulering av kroppstemperaturen, samt kolesterol- og glukoseomsetningen.

Absorpsjon og funksjon i kroppen: 35-70 % av kopperet i kosten absorberes ved normalt inntak. Det transporteres til leveren som spiller en viktig rolle i omsetningen av kopper. Kroppens 50-120 g kopper finnes i muskelvev, lever, hjerne og blod. Kopper er nødvendig for at vi skal kunne nyttiggjøre oss av jern og for å danne røde blodlegemer. Nyfødte har en  kopperreserve i leveren for de første levemånedene. Kopperinnholdet i blodserum påvirkes av hormoner, og innholdet øker ved graviditet, bruk av steroidhormoner, røyking, kreft og betennelsestilstander. Kopper utskilles over gallen, og det reabsorberes i liten grad i tarmen. Nyrene og huden skiller dessuten ut små mengder.
 
Mangelsymptomer: Tydelig koppermangel er uvanlig, men har vært påvist hos spedbarn som har fått morsmelkerstatning og hos feilernærte barn med diaré som har fått kumelk. Symptomer på koppermangel hos barn er få hvite blodlegemer, anemi og bleking (depigmentering) av hud og hår. Uregelmessigheter i skjelett og hjerte kan opptre som en følge av mangel på kopperholdige enzymer. Dyreforsøk har vist at lavt kopperinntak senker aktiviteten av de viktige kopperholdige enzymene. Studier har vist at også immunsystemet svekkes ved koppermangel hos barn. Menkes sykdom er en sjelden, arvelig sykdom med forstyrrelser i absorpsjonen og utnyttelsen av kopper i kroppen.

Kostkilder: Korn, nøtter, hvetekim og kli, kakaopulver og mørk sjokolade, belgfrukter, lever og annen innmat. Melk og melkeprodukter har lave kopperinnhold. Kostholdsundersøkelser har vist at kopperinntaket ligger mellom 1 og 2 mg/dag ved et vanlig sunt, nordisk kosthold, og det skulle være tilstrekkelig for alle friske mennesker uten spesielle behov.

Hemmer opptaket: Høy tilførsel av sink (mer enn 50 mg/dag).

Dosering og toksisitet: Kopper er et tungmetall og skal ikke overdoseres. For store doser kan gi forgiftningssymptomer i mage-tarm, anemi og levernekrose (leverceller dør).
Wilsons sykdom skyldes opphopning av kopper i kroppen, særlig i hjernen og leveren. Sinktilskudd kan i slike tilfeller ha gunstig effekt ved at den hemmer kopperopptaket i tarmen.
OBS! Skal behandles av lege.